• شنبه 28 تیر 1404
  • 02:37
فوتبال، فوتسال
1404/4/27 - 23:09
80114

آشنایی با راماز شنگلیا، مهاجم افسانه‌ای شوروی و گرجستان؛ از آقای گلی یورو زیر ۲۱ سال تا درخشش در جام جهانی


یکی از بهترین‌های تاریخ فوتبال شوروی و سپس کشور گرجستان، راماز شنگلیا بود که سابقه حضور در میان برترین‌های سال ۱۹۸۱ فوتبال اروپا و آقای گلی یورو زیر ۲۱ سال و لیگ برتر شوروی را دارد. او در تیم‌های تورپدو کوایسی، دینامو تفلیس و هولمشوند سوئد بازی کرد و موفق به گلزنی در جام جهانی ۱۹۸۲ شده است.

یکی از بهترین‌های تاریخ فوتبال شوروی و سپس کشور گرجستان، راماز شنگلیا بود که سابقه حضور در میان برترین‌های سال ۱۹۸۱ فوتبال اروپا و آقای گلی یورو زیر ۲۱ سال و لیگ برتر شوروی را دارد. او در تیم‌های تورپدو کوایسی، دینامو تفلیس و هولمشوند سوئد بازی کرد و موفق به گلزنی در جام جهانی ۱۹۸۲ شده است.

طرفداری | راماز شنگلیا (Ramaz Shengelia) زاده یک ژانویه ۱۹۵۷ در شهر کوتایسی در شوروی سابق و گرجستان امروزی است. او در پست‌های وینگر چپ و راست و مهاجم نوک بازی می‌کرد. شنگلیا از پنج سالگی به بازی با توپ علاقه‌مند بود و پسر محبوب محله زندگی‌اش در بازی فوتبال شد زیرا عملکرد خوبی را درون دروازه و به عنوان بازیکن داشت. عشق شدید شنگلیا به فوتبال، او را از بزهکاری‌ها و انحرافات اخلاقی محله، دور کرده بود. پدر راماز نیز علاقه شدیدی به فوتبال داشت و در محله زندگی خود، مسابقات قهرمانی را برای بچه‌های محل تدارک می‌دید و برای آن‌ها، لباس ورزشی خریداری می‌کرد. او با تایید کارلو خورتسیدزه، راهی باشگاه تورپدو کوایسی شد و در یک بازی فصل ۱۹۷۳، برای این باشگاه بازی کرد. او یکی از ستارگان تورپدو در سه فصل بعدی بود و آمارهای ۱۴ بازی و دو گل در فصل ۱۹۷۴، ۳۴ بازی و ۱۵ گل در فصل ۱۹۷۵ و ۲۷ بازی و ۱۲ گل در فصل ۱۹۷۶ را به ثبت رساند.

راماز شنگلیا در دینامو تفلیس

در سال ۱۹۷۷، این مهاجم گرجستانی راهی دینامو تفلیس، مشهورترین باشگاه گرج در لیگ برتر شوروی شد. نخستین بازی شنگلیا برای دینامو تفلیس، دیدار با کویبیشف در هفته نخست لیگ برتر شوروی بود که با گلزنی این بازیکن همراه بود. او در این فصل، موفق به بازی در جام یوفا شد و نخستین تجربه اروپایی‌اش را در دیدار برابر اینتر داشت. گلزنی برابر کوبنهاونز و گرسهاپرز، از اثرات مثبت شنگلیا در جام یوفا بود. او در این فصل به آمار ۳۵ بازی و هشت گل رسید. در فصل دوم همکاری این بازیکن با دینامو تفلیس، این باشگاه گرجستانی به قهرمانی لیگ برتر شوروی رسید تا اهالی شهر تفلیس، در سراسر شهر به خوش‌حالی بپردازند. ۴۰ بازی و ۲۰ گل در این فصل شنگلیا به ثبت رسید. او در فصل ۸۰-۱۹۷۹، نخستین حضورش در بالاترین سطح رقابت‌های قاره‌ای یعنی جام باشگاه‌های اروپا را تجربه کرد. شنگلیا به همراه یارانش، موفق شد تا لیورپول را در مرحله نخست این تورنمنت حذف کنند؛ سهم این بازیکن در این موفقیت جذاب، یک پاس گل در بازی رفت و یک گل در بازی برگشت بود. ۳۹ بازی، ۱۰ گل و یک پاس گل در این فصل به کارنامه شنگلیا اضافه شد.

راماز شنگلیا در دینامو تفلیس

نقطه اوج شنگلیا و دینامو تفلیس، قهرمانی در فصل ۸۱-۱۹۸۰ جام برندگان اروپا بود. سهم او در راه این قهرمانی، یک گل در مرحله نخست برابر کاستوریا، یک گل در مرحله دوم برابر واترفورد، دو گل در یک‌چهارم نهایی برابر وست‌هم و یک پاس گل در دیدار فینال برابر کارل زایس زنا بود. ۴۲ بازی، ۲۲ گل و یک پاس گل در این فصل، حاصل کار شنگلیا بود. در فصول بعدی همکاری این بازیکن با دینامو، آمارهای ۴۱ بازی و ۳۰ گل در فصل ۸۲-۱۹۸۱، ۲۹ بازی، ۱۷ گل و یک پاس گل در فصل ۸۳-۱۹۸۲، ۲۹ بازی و ۱۲ گل در فصل ۸۴-۱۹۸۳، ۳۰ بازی و ۱۰ گل در فصل ۸۵-۱۹۸۴، ۲۳ بازی و شش گل در فصل ۸۶-۱۹۸۵، سه بازی در فصل ۸۷-۱۹۸۶، ۳۸ بازی و ۱۵ گل در فصل ۸۸-۱۹۸۷ و پنج بازی و یک گل در فصل ۸۹-۱۹۸۸ به ثبت رسید. آقای گلی فصل ۱۹۸۱ لیگ برتر شوروی و کسب یک قهرمانی در جام برندگان اروپا، لیگ برتر و جام حذفی شوروی، از افتخارات این بازیکن در دینامو تفلیس بوده است. او با حضور در جام سانتیاگو برنابئو که یک «تورنمنت چهارجانبه» بود، نامش را در میان فوتبال‌دوستان اسپانیایی، شناخته‌شده‌تر کرد زیرا یکی از ستارگان این جام بود. این بازیکن پس از بریس برابر رئال مادرید، در حضور تماشاگران پرتعداد این باشگاه، در دیدار رده‌بندی برابر بایرن مونیخ نیز بریس کرد تا آوازه‌اش را به مرزهای بیشتری برساند. او در سال ۱۹۸۹، دینامو تفلیس را به مقصد هولمشوند سوئد ترک کرد و در تنها تجربه خارجی خود به آمار ۱۳ بازی و دو گل رسید. شنگلیا در سال ۱۹۹۰، از دنیای فوتبال در سن ۳۳ سالگی، خداحافظی کرد. او بعدها از این تصمیم خود پشیمان شد و اعتقاد داشت که خیلی زود، بازنشسته شده است.

راماز شنگلیا در تیم ملی شوروی

نخستین حضور این بازیکن در مسابقات ملی به دیدار تیم ملی زیر ۲۱ سال شوروی برابر تیم ملی زیر ۲۱ سال ایران بازمی‌گردد. شنگلیا در استادیوم آزادی، تنها گل جوانان شوروی را به ثمر رساند و بدین‌گونه به مسابقات رده‌های سنی ملی معرفی شد. او یکی از اعضای شوروی قهرمان یورو زیر ۲۱ سال سال ۱۹۸۰ بود و با سه گل در مراحل یک‌چهارم نهایی و نیمه نهایی، آقای گل این تورنمنت شد. پس از ۲۳ گل در ۳۷ بازی، او نخستین بازی ملی خود در رده بزرگسالان را با دیدار برابر بلغارستان تجربه کرد. او همانند رده جوانان، بازی در تیم ملی بزرگسال شوروی را نیز با گل شروع کرد. صعود به جام جهانی ۱۹۸۲ و حضور در لیست نهایی شوروی، دستاوردی بود که در کارنامه ملی شنگلیا به ثبت رسید. پس از نخستین تجربه جام جهانی در دیدار با برزیل که با گل مردود شنگلیا همراه بود، او در بازی با نیوزیلند، دو پاس گل داد و یکی از گل‌های دیدار با اسکاتلند را به ثمر رساند. دیدار برابر آلمان شرقی، آخرین بازی ملی شنگلیا بود و آمار او را به ۲۷ بازی، ۱۰ گل و دو پاس گل رساند. شنگلیا، هفتمین بازیکن برتر توپ طلای سال ۱۹۸۱ توسط مجله «فرانس فوتبال» بود و پس از این سال، به یکی از بهترین مهاجمان قاره اروپا تبدیل شد. پس از پایان دوران ورزشی، شنگلیا به عنوان یکی از اعضای فدراسیون فوتبال گرجستان و مدیر فنی تیم ملی ملی این کشور، به فعالیت‌های فوتبالی خود ادامه داد. او در سن ۵۶ سالگی و در تاریخ ۲۱ ژوئن ۲۰۱۲، بر اثر حمله قلبی در خانه ویلایی خود، درگذشت. در طول مراسم تشییع جنازه شنگلیا، مانیتوری بزرگ در میدانی در تفلیس به پخش گل‌های این بازیکن در دوران پرافتخار ورزشی‌اش پرداخت. او در آرامستان سابورتالو، میان بزرگان کشور گرجستان آرمیده است. در سال ۲۰۱۵، ورزشگاه مرکزی شهر زادگاه این بازیکن به نامش تغییر پیدا کرد.

راماز شنگلیا در تیم ملی شوروی


از سری خاطرات فوتبالی

  • پائولو روسی؛ آقای گل جام جهانی و برنده توپ طلای سال ۱۹۸۲ و مهاجم سابق یوونتوس و میلان
  • ولفگانگ اووراث؛ مرد تک‌باشگاهی کلن، قهرمان جام جهانی ۱۹۷۴ و هافبک اهل زیگبورگ
  • ریچارد ویتسخه؛ ریچی ویچی بارسلونا، آژاکس و تیم ملی هلند

برچسب ها

دیدگاه ها

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط ورزشیتو در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد

اخبار ورزشیتو
اخبار برگزیده